I 2014 ble det igangsatt et arbeid med å redusere antall kommuner i Norge. Første januar 2017 ble antall kommuner redusert fra 428 til 426 og første januar 2018 til 422. Andre kommunesammenslåinger trådte i kraft fra 01.01.2020, deriblant sammenslåingen av Ski og Oppegård kommuner til Nordre Follo kommune. Sammenslåingen er et resultat av frie forhandlinger mellom de to kommunene, og ved oppstarten hadde den nye kommunen rundt regnet 60.000 innbyggere. Ski kommune er historie fra 01.01.2020. Bildet viser ordførerkjedet som ikke kan brukes mer.

Det var i juni 2016 at kommunestyrene i Oppegård og Ski vedtok å etablere en ny kommune sammen. Den nye kommunen får et totalt areal på 202,57 km2, hvorav 196,02 km2 land og 6,55 km2 vann. Ved kommune- og fylkestingsvalget i 2019 ble det valgt 47 representanter til Nordre Follo kommunes første kommunestyre, og 13 av disse inngikk også i kommunens formannskap.
Politisk ledelse lokaliseres til Ski, mens Kolbotn og Ski skal utvikles som tvillingbyer. 

Det ble utlyst en åpen konkurranse om forslag til nytt kommunevåpen, og det kom inn over tusen forslag. En egen jury valgte så ut ti finalister til en rådgivende folkeavstemning, og i overkant av 3.000 innbyggere benyttet seg av muligheten til å stemme på sin favoritt. Det ble nesten dødt løp mellom ‘havreaks’ og ‘salamander’. Fellesnemda bestemte seg for havreaks i fargene sølv på blå bakgrunn. 

Havreaks er valgt som symbol fordi jordbruk og fruktbarhet har vært viktig i begge kommuner fra 1600-tallet. Vinnerutkastet er tegnet av Johan Austin Stormoen fra Myrvoll.

Se mer: Kalender 2020.


Fellesnemda
I avtalen mellom Ski og Oppegård om sammenslåing, ble det bestemt at det skulle opprettes ei fellesnemnd. Nemnda ble valgt på kommunestyremøtene i de to kommunene sommeren 2017. Den består av ti representanter, fem fra hver kommune. Fra Ski møter ordfører Hanne Opdan (Ap), Morten Ellingsen (Ap), Anders Graven (Sp), Anne Kristine Linnestad (H) og Helge Bunæs (H). Fra Oppegård møter ordfører Thomas Sjøvoll (H), Kjell G. Pettersen (H), Ida Lindtveit Røse (Krf), Merete Bellingmo (Ap) og Inger Johanne Bjørnstad (V). Sjøvoll og Opdan ble henholdsvis leder og nestleder. Bildet viser de tre alternativene etter at folket hadde sagt sitt og  fellesnemnda satt igjen med disse tre alternativene. 

Fellesnemnda har blant annet til oppgave å samordne de to kommunene fram til et nytt felles kommunestyre er på plass. Som en del av denne samordningen skulle fellesnemnda sørge for at det ble utarbeidet et nytt felles kommunevåpen.

Forslag og avstemming
Fellesnemnda valgte å invitere innbyggerne i de to kommunene til å komme med forslag til hvordan det nye kommunevåpenet skulle se ut. Dette var tydeligvis noe som engasjerte mange for det strømmet inn med tegninger fra både barn og voksne. Til slutt satt fellesnemnda med nesten 1.000 innsendte forslag. Mange av disse var ulike kombinasjoner av de to kommunenes nåværende våpen, men det kom også innspill med helt andre motiver.

Det var selvsagt umulig å be innbyggerne i de to kommunene om å velge mellom nesten 1.000 ulike alternativer. Det blei derfor valgt ut ti gode kandidater som folk kunne stemme på. Oppslag med de ti alternativene ble plassert på steder der folk gjerne ferdes slik som på rådhus, kjøpesentre og bibliotek, samt på kommunenes nettsider. Mange studerte nøye de utvalgte motivene og over 3.000 personer avga sin stemme.

Da opptellingen var unnagjort, viste det seg at to av alternativene hadde sanket rundt halvparten av stemmene. Dette var havreakset som fikk 770 stemmer og salamanderen som fikk 775 stemmer. I tillegg plukket juryen ut møllesteinen som et tredje alternativ.

Havreaks eller salamander?
5. februar 2019 hadde fellesnemnda møte. Der skulle de bestemme hvilket av de tre motivene som skulle bli kommunevåpenet til den nye kommunen. Møllesteinen som juryen hadde plukket ut i tillegg til de to folkefavorittene, ble fort lagt til side og man satt igjen med to alternativer. 

Hvilket motiv skulle man så ende opp med til slutt? Havreaks eller salamander? Fellesnemnda diskuterte dette inngående. Flere mente at her måtte man følge det de fleste ønsket, selv om det var et svært knapt flertall. Andre mente at det var så tett mellom de to alternativene at det i praksis var så å si dødt løp.

Det var altså ikke bare folket som var delt i synet på framtidig kommunevåpen, det var fellesnemnda også. Men med knappest mulig flertall, 6 mot 4 stemmer, besluttet de at havreakset skal bli kommunevåpen for Nordre Follo kommune fra 2020. Det var de tre representantene fra Arbeiderpartiet og Venstres ene representant som stemte imot.

Drøyt to måneder senere, 10. april 2019, ble det offentliggjort hvem som hadde tegnet vinnerutkastet. Han heter Johan Austin Stormoen og er fra Myrvoll. Stormoen, som studerer arkitektur i Trondheim, hadde sendt inn flere forslag til nytt kommunevåpen og flertallet i fellesnemnda falt altså for ett av disse. Under en høytidelig seremoni i Kolben ble vinneren hedret med diplom, blomster og en pengepremie på 15.000 kroner. Bildet viser vinneren som spretter kaka. Det nye kommunevåpenet ble tegnet av Johan Austin Stormoen. Her ser vi ham flankert av de to ordførerne Thomas Sjøvoll fra Oppegård og Hanne Opdan fra Ski. Fotograf: Gro Strømsheim/Oppegård kommune. 

Det var ikke bare vinneren som ble hedret denne kvelden. De to som fikk andre- og tredjeplassen i konkurransen, fikk blomster og hver sin pengepremie på 5.000 kroner. Dette var Svein-Erik Børresen og Ulf Morten Rognerud.

I tillegg til disse to, ble det også delt ut premier på 1.000 kroner til hver av de som fulgte på plassene bak. Disse var: Frida Helene Haltli, Astrid Saxegaard, Per Einar Saxegård, Marius Foss Haugen, Clas Lampi, Even Skoglund og Oscar Falkenland. (ØB 10/4-19). 

Havreakset 
I sin begrunnelse for valget av havreakset som nytt kommunevåpen, skriver fellesnemnda følgende: «Havreaks er valgt som symbol fordi jordbruk og fruktbarhet har vært viktig i begge kommuner fra 1600-tallet. Det gir assosiasjoner til naturen og nærhet til denne, til mat, samhold og raushet. Kornaks kan både billedlig talt og i overført betydning være symbol på å spire og gro for både natur, dyr og mennesker. Det representerer livets eller årets syklus og oppstår på ny. Videre symboliserer det et fruktbart samfunn der mennesker kan vokse og leve. Havreaks representerer et bærekraftig samfunn med trygge og gode vekstmuligheter.»

Om fargevalget sier de: «Blå representerer himmel, vann og hav og sølv representerer fred og det gode. Fargevalget sølv på blå bakgrunn gir god kontrast og synlighet. God synlighet er viktig med tanke på at kommunevåpen har mange bruksområder, blant annet i stort og smått format på skilt, brevhoder og digitalt.»

Se mer: Follominne 2019, Havreaks eller salamander? Valg av kommunevåpen for Nordre Follo kommune av Dagfinn W. Jakobsen, Ski bibliotek.v